Skip to content

سوء مدیریت، بیشترین عامل موثر در بحران های هرمزگان

یک پژوهشگر ارشد اجتماعی گفت: از نظر داخلی بیشترین عامل تاثیرگذار در بحران ها، سوء مدیریت هاست‌؛ سوء مدیریت هایی که سبب از دست رفتن منابع و فرصت سوزی شده است.

منصور اخلاقی پور در گفت و گو با هرمزگان من در خصوص چالش های استان هرمزگان اظهار کرد: چالش های استان هرمزگان را نمی‌توان جدا از چالش های حاکم بر کشور تفسیر و تحلیل کرد.

وی افزود: در حال حاضر چالش هایی که کشور ایران با آن مواجه است، عدم تعامل با جهان در اثر تحریمها که در دنیا تاثیرات سوء داشته است و اولین عامل شکل دهی این بحران هاست.

این پژوهشگر ارشد اجتماعی تصریح کرد: از نظر داخلی بیشترین عامل تاثیرگذار در بحران ها، سوء مدیریت هاست‌؛ سوء مدیریت هایی که سبب از دست رفتن منابع و فرصت سوزی شده است. که بخش عمده آن مربوط به عدم اعمال رویکرد شایسته سالاری مبتنی بر تخصص و عقلانیت در انتخاب مدیران و سیاست گذاران است و از طرفی خروج سالانه دهها هزار نفر نیروی متخصص خلاق و‌کارآفرین و چه بسا صاحب سرمایه فیزیکی و مالی بی تاثیر نبوده و پیامدهای آن در آینده بیشتر خواهد بود.

وی با بیان اینکه این دوعامل از نظر وزن در شکل دهی به شرایط جدید حاکم بر کشور و استان هرمزگان بیشتر تاثیرگذار بوده ادامه داد: در صورت نداشتن تعاملات در نظام و روابط بین الملل نمی‌توان سرمایه گذار جدید جذب کرد و مجبور به خام فروشی منابع با ارزش کشور خواهیم بود.

اخلاقی پور عنوان کرد: اگر بیکاری در کشور به دلیل عدم وجود سرمایه گذاری در صنایع شکل بگیرد، بیکاری در استان هرمزگان نیز به تبع آن افزایش خواهد داشت و علت این امر وابستگی و درهم تنیدگی بیش از گذشته بخشهای مختلف نظام اجتماعی نسبت به گذشته است.

وی اضافه کرد: به همین صورت اگر فروش نفت نداشته باشیم پالایشگاه بندرعباس نیز متضرر می‌ شود، اگر ارتباطات‌ با دنیا نباشد فروش فولاد تحت شعاع قرار می‌گیرد و قطعا درآمد فولاد هرمزگان کاهش پیدا می‌کند و هزینه های انتقال یا فروش بالا می‌رود.

این پژوهشگر ارشد اجتماعی بیان کرد: نگاه ما باید نگاه جهان شمول باشد، جهان امروز جهان تعاملات و ارتباطات است، بدون پیگیری منافع ملی کشور شرایط تغییر نخواهد کرد، مضاف بر اینکه وزن عامل درونی یعنی سوء مدیریت ها نیز کمتر از عوامل خارجی نیست.

وی در خصوص برنامه های دولت ایران در این رابطه ابراز کرد: تاکنون برنامه مشخصی وجود نداشته است، دولت‌ها در این چهار دهه برنامه محور نبودند که این عامل نشان دهنده سوء مدیریت حاد حاکم بر کشور است، هر دولت بر مبنای ترکیب هیات دولت و بر مبنای رویکردهای سیاسی حرکت می کند تا رویکرد برنامه‌ای.

اخلاقی پور خاطر نشان کرد: متاسفانه اگر یک دولت، برنامه‌ای تصویب کند دولت بعدی خودش را ملزم به رعایت آن برنامه ها نمی داند.

وی اظهار کرد: باید با تعامل سازنده با دنیا و بهره گیری از عقل جهانی هزینه های توسعه صلح آمیز را کاهش دهیم و اولویت ها را جابجا کنیم، لازم است که به جای هزینه های گزاف در انرژی، آن را بازنگری کنیم و با یک عقلانیت دقیق و مبتنی بر منافع ملی روی داشته هایمان کار کنیم.

این پژوهشگر ارشد اجتماعی در خصوص کمبود برق ایران گفت: ایران یکی از بزرگترین کشور هایی است که منابع رایگان انرژی خورشیدی را در اختیار دارد که نه تنها می‌تواند به راحتی خود را از برق بی نیاز کند بلکه می تواند صادرکننده عمده برق باشد که یک ثروت‌اندوزی برای نسل های آینده است و در اینصورت کمتر شاهد خرابی محیط زیست و سدسازی هستیم.

وی تصریح کرد: یکی از اشتباهاتی که در ایران صورت می گیرد عدم پایبندی به نظرات کارشناسی و زیست محیطی در توسعه است که تاوان آن را باید این نسل و نسل های آینده بدهند مثالهای فراوانی وجود دارد مثلا ساخت فولاد در کویر و حاشیه کویر صنعتی که بشدت نیازمند به آب است و‌ ما برای تامین آب چنین صنعتی، به استحصال از آبهای زیر زمینی و رودخانه های زاگرس برداشت می کنیم و یا افتخار به سدسازی بود، بیش از ده ها سد روی رودخانه ها و منابع آبی نصب شد که برخی از آنها بدون کارشناسی و پیامدهای بسیار دهشتناک همراه داشته است.

اخلاقی پور ادامه داد: در فرصت باقی مانده بایستی با بهره گیری از نفت به فکر فرآوری بیشتر از این ثروت باشیم، نیاز دنیا به نفت برای حداقل مصرف در موتورهای احتراقی روز به روز کمتر می‌شود که این در سال ۲۰۵۰ به ۸٪ خواهد رسید، اما محصولات پتروشیمی تا زمان بیشتری همچنان مشتری خواهد داشت پس باید به یک عقلانیت مدرن و‌ نوآورانه برسیم که مبنای آن منافع ملی باشد نه منافع گروهی یا سیاسی.

وی عنوان کرد: متاسفانه در مدیریت بیشتر سیاست زده هستیم تا عقلانی، باید مدیریت مدرن داشته باشیم تا این عقب افتادگی رفع شود.

این پژوهشگر ارشد اجتماعی گفت: در جهان امروز عقل منشا تولید ثروت و حل مسائل مختلف پیش روی بشر است، بنابراین می بینیم که از بشکه نفت  ۲۰ دلاری اوپک ژاپن ۱۸۰۰ دلار محصول استحصال می کند یا هند سالیانه میلیاردها دلار نرم افزار به کشورهایی مانند آمریکا می فروشد، در همین راستا باید نکته ای را ذکر کنم که ما حاضر به پذیرش عقل مشاورین دیگر کشورها هم نیستیم و فکر می کنیم این یک امر ناروا و دون شان ایرانی است که مثلا برای حل فاضلاب شهرهایی همچون بندرعباس از تجربه کشورهایی مانند امارات متحده عربی یا… استفاده کند در حالیکه در کشوری مانند ژاپن با آن سطح از تکنولوژی و توسعه و یا در کشور چین در بسیاری از حوزه ها مشاورین و کارشناسان آمریکایی و اروپایی مشغول فعالیت و راهبری هستند و بالعکس.

وی ادامه داد: بنابراین با پدیده های مدیریتی در امر توسعه نباید تنگ نظرانه و خودخواهانه نگاه کرد چرا که این نوع نگاه روند توسعه را کند، پرهزینه و ناکارآمد می کند، مثل پروژه فاضلاب بندرعباس از دهه ۷۰ شروع شد و همچنان ادامه دارد اما شهروندان باز شاهد جاری بودن فاضلاب در محیط زیست هستند.

اخلاقی پور در خصوص راهکار برای حل این مشکلات و بهبود شرایط مردم گفت: باید با بازنگری در پاره ای از سیاست ها، و بازنگری در سیاست های جهانی به حل چالش های داخلی کشور بپردازیم.

وی در این خصوص ادامه داد: در دنیای مدرن امروزین بدون جذب سرمایه و سرمایه گذار توسعه واقعی محقق نخواهد شد بنابراین همانقدر که آمریکا به سرمایه چین وابسته است چین هم به تکنولوژی آمریکا وابسته است، آمریکا هم به تکنولوژی برزیل و سایر کشورها در حوزه هایی وابسته شده است، کشورهای دنیا بر پایه نیازهای متقابل در هم تنیده شده اند.

این پژوهشگر ارشد اجتماعی در پایان خاطرنشان کرد: باید وضعیت اقتصادی بهبود پیدا کند زیرا مشکلات اقتصادی اولین حوزه هایی را که تحت تاثیر قرار می دهد حوزه اجتماعی و فرهنگی است و در حال حاضر سرمایه اجتماعی کشور به حداقل ممکن رسیده و این خطری هم برای نظام سیاسی و هم برای نظام اجتماعی به همراه خواهد داشت بنابراین فوری ترین کار بازنگری در پاره ای از سیاست‌هاست، بهبود شرایط وضعیت اقتصادی امکان پذیر است اگر ما قدرت و شهامت بازنگری در رفتارهای اشتباه خود داشته باشیم.

✍🏻 سودابه امامی

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
Search