Skip to content

استفاده از خشک کن های خورشیدی برای کاهش رطوبت خرما

عضو هیات علمی واحد فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان از بکارگیری خشک کن های خورشیدی تونلی برای کاهش رطوبت خرما خبر داد.

به گزارش هرمزگان من به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی هرمزگان، ایران محمدپور اظهار کرد: در استان هرمزگان سطح زیر کشت خرما بالغ بر ۳۲ هزار تن و میزان تولید آن بالغ بر ۱۴۰ هزار تومان است و ارقام خرما در نوار ساحلی مانند بندرعباس، میناب و بندر لنگه و سایر ارقام نرم خرما هستند که در مرحله رطب برداشت می شوند و در محلی به نام مشتا کاهش رطوبت داده می شوند.

وی افزود : از معایب مشتا این است که به علت رطوبت و شرجی بودن هوا، رنگ خرما تیره می شود و محصول خرما در مجاورت گرد و خاک و حمله حشرات و زنبورهاست، به همین دلیل میزان ضایعات خرما در استان بالغ بر ۳۰ درصد است. بیشتر خرمای ضایعاتی نیز برای مصرف غذای دام استفاده می شود.

محمدپور ادامه داد: خشک کن خورشیدی از دو قسمت تشکیل می شود، قسمت محفظه خشک کن و قسمت گیرنده یا جذب کننده خورشیدی که در واقع هوای گرم را برای محفظه خشک کن تامین می کند و معمولا به شکل تونلی یا قفسه ای استفاده می شود، مزایای این نوع خشک کن ها این است که از انرژی ارزان و در دسترس خورشید استفاده می شود و نسبت به خشک کن های صنعتی ارزان تر است.

وی تصریح کرد: ما خشک کن های خورشیدی را برای محصولات کشاورزی به کار گرفتیم و در سال ۸۶ اولین خشک کن تونلی کابینتی کوچک آزمایشگاهی را برای محصول لیموترش و خرما استفاده کردیم که شاهد نتایج مثبتی از آن بودیم، در این نوع خشک کن خورشیدی آزمایشگاهی زمان خشک شدن لیموترش به نصف کاهش پیدا کرد و همچنین خرماهای حاصل از کاهش رطوبت رطب در این خشک کن ها خرمایی بودند که رنگ کاملاً روشن داشتند و زمان کاهش رطوبت نسبت به شاهد یا فضای باز کاهش پیدا کرده بود.

عضو هیات علمی واحد فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان خاطرنشان کرد: به همین منظور در سال گذشته خشک کن تونلی خورشیدی با مساحت ۱۲ متر مربع ساخته شد که ابعاد آن دو در شش بود و یک و نیم متر مربع آن برای صفحه سیاه جذب کننده گرمای خورشید در نظر گرفته شد.

وی اضافه کرد: این تونل یک دریچه برای خروج رطوبت و یک فن ورودی برای سرعت بخشیدن ورود هوا به کلکتور دارد، در این خشک کن سه رقم خرمای نرم منطقه شامل خنیزی ،مرداسنگ و خاصه یا خاصویی در مرحله رطب و دمباز برداشت و کاهش رطوبت داده شد. در واقع در خشک کن کاهش رطوبت به همراه تبدیل رطب به خرما صورت می گیرد. از مزایای این خشک کن این است که رنگ خرما کاملاً روشن و براق است و زمان کاهش رطوبت کاهش می یابد.

انتهای پیام/

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back To Top
Search