بندرعباس؛ شهری با واقعیت های پنهان
جهاد تبیین یکی از دستورکارهای بسیار مهم برای مقابله با هرگونه انحراف و تحریف در گفتمان و ارزش های انقلاب اسلامی است.
شرایط فعلی جامعه باعث شده ضرورت “جهاد تبیین” اهمیت مضاعفی پیدا کند و به همین دلیل رهبر انقلاب روی این عنوان تاکید زیادی دارند.
سید محمدرضا موسوی عضو شورای شهر بندرعباس در گفت و گو با هرمزگان من به ابعاد مختلف و اولویت های جهاد تبیین این شهر پرداخته است که در پی می آید:
سید محمدرضا موسوی عضو شورای شهر بندرعباس می گوید: برای تحقق موضوع مهم جهادتبیین باید تاریخ دیروز وامروز بندرعباس را مورد بررسی قرار دهیم. اما یک موضوع کلیدی اینکه درباره بندرعباس واقعیت های زیادی گفته نشده است.
باید جایگاه بندرعباس را قبل از انقلاب و بعد انقلاب مورد کنکاش قرار دهیم. نکته مهمی که درباره بندرعباس گفته نشده تبیین موقعیت و قدمت این شهر است. قدمت این شهر در ذهن خیلی از مردم زیر ۱۰۰ سال است. در صورتی که مقدسی در کتاب خود، قدمت سورو را ۱۸۰۰ سال عنوان می کند.
او ادامه می دهد: رهبرانقلاب درباره بندرعباس تاکید دارند که این شهر جزو محدود شهرهایی است که تاریخ آن بر مقاومت شکل گرفته است. یعنی بندرعباس به ۴۰۰ سال قبل از جنگ تحمیلی، به دوران هلاکوخان قدمت دارد.
وقتی درباره تاریخچه بندرعباس گفته می شود در واقع درباره شهری اظهار نظر می شود که زنده است و سال ها ایستادگی کرده است. در سال هایی که جنگ و تجارت دریایی برپا بوده اینجا سنتی بوده آداب و کنش داشته، کدام شهر اطراف ما این ویژگی را داشته و دارد.
موسوی تاکید می کند: تا امروز درباره خواجه عطا کمتر گفته شده است در حالی که درباره امام قلی خان بیشتر از خواجه عطا نوشته و گفته شده است. غیراز این چند قهرمان ورزشی در بندرعباس می شناسیم؟ چه تعداد رزمنده دفاع مقدس می شناسیم؟
ما در جنگ تحمیلی رزمنده ای داشتیم که بیش از سی بار عرض اروند رود را شنا کرده است. اگر این رزمنده شهردیگری بود مجسمه های متعددی از او در آن شهر ساخته شده بود. ما جزو محدود شهر هایی هستیم که درگیری مستقیم با امریکا داشتیم.
درباره دارا و رئیسی چه می دانیم؟درباره ۱۲ تیر که هویت امریکا را برای کل دنیا مشخص کرد چقدر صحبت شده و مطلب نوشته شده است؟ واقعیت های نهفته بسیاری درباره این حادثه وجود دارد که تا امروز تبیین نشده است.
عضوشورای شهر بندرعباس با ابراز تاسف از بی توجهی به واقعیت های جنگ می گوید: عدم معرفی انسان هایی که برای این کشور از جان و مال خود گذشتند باعث شده این افراد مظلوم و مهجور بمانند. جا دارد بارگاهی از خانواده ای که ۹نفر از اعضای آن شهید شده اند، بسازیم.
آیا درباره شخصیت زن در هرمزگان صحبت شده است؟ کسی شهیده فاطمه نیک را می شناسد؟ درباره معرفی این شهیده به جامعه کوتاهی شده است.
این عضو شورای ششم ادامه می دهد: آیا کسی درباره قدمت هنر معماری درهرمزگان می داند که در دوبی با الهام از معماری فاخر و ماندگاراین استان، محله البستکیه شکل گرفته است؟ بعد ما هنوز دچار فقر معماری در شهر هستیم. این موضوعات جایی تبیین نشده است، نه در دانشگاه ها و نه در مدارس تبیین نشده است.
به گواه تاریخ، زمانی هرمز جزو چند مرکز مبادله الماس دنیا بوده است اما آیا الان هرمز با گذشته اش یکی است؟ آیا از ظرفیت جغرافیایی بندرعباس و هرمزگان به درستی استفاده می کنیم؟
او معتقداست: موسیقی این دیار نیز مظلوم واقع شده، به درستی معرفی نشده و بسیاری از آنها به فراموشی سپرده شده است. موسیقی ریشه در فرهنگ و وحدت شیعه و سنی این استان دارد. پدران ما نیاکان ما با آواها، دریانوردی می کردند. اکنون کجاست این نواها؟ جشن نوروزگاه صیاد و خیلی از موسیقی های دیگر از فرهنگ اصیل این خاک نشات گرفته است. چقدر ظرفیت های نهفته واستعداد هایی که در کلام ما وجود دارد. مثلا گویش هایی که در بندرعباس بوده و وجود دارد چقدر ظرفیت طنزپردازی دارد.
موسوی با انتقاد از عملکرد مسئولان در برنامه ریزی ها می گوید: بندرعباس بزرگترین واردات کانتینری ایران است اما ترخیص کالا در اسکله های خشک که در استان های دیگر راه اندازی شده انجام می شود. به دلیل عدم برنامه ریزی درست به جای اینکه بندرعباس شهر تجارت شود، باراندازکانتینر شده است. اینجا کالا تخلیه می شود بار تریلی می شود، مکانی دیگر باز می شود. شما فرض کنید یک کالا وارداتی مثل موبایل از یک برند، این برند در تهران برچسب گارانتی زده می شود، کد رجیستر تعریف می شود و به بازار عرضه می شود.
حالا اگر دفتر اینجا بود و به کل کشور ارسال می شد در کنارش خدمات قرار می گرفت بازار فروش اینجا شکل می گرفت.
ترخیص کار قطعات الکترونیک در بوشهر قراردارد یعنی اگر یک هرمزگانی فروشنده لوازم موبایل است باید این کارهایش برود بوشهر تشخیص محاسبه و موارد دیگر انجام شود برگردد بندرعباس. این موارد درد بزرگ است. برای همین است که امروز برای مردم فرق ندارد اسکله شهیدرجایی باز باشد یا بسته. برای کشور توجیه دارد. تبیین این موارد ضرورتی انکار ناپذیر است.
او ادامه می دهد: وقتی اینجا رول رول فلز آلومینیوم به شمش تبدیل می شود، فولاد به استان همجوار ارسال می شود تا به نورد تبدیل شود اما یک کارگاه کوچک نورد که میلگرد تولید می کند نداریم. همین شمش ها پس از تبدیل شدن به میلگرد به استان بر می گردد و اگر اینجا بود پس از تولید به جاهای مختلف ارسال می شد.
او می گوید: موضوع تبیین تحصیلی در دانشگاه نادیده گرفته شده است چرا که اگر ظرفیت علمی دانشگاه ها تبیین شده بود قطعا فعالیت های مرتبط با صنایع باید ایجاد می شد،اکنون برای همین برنامه ریزی نادرست خیلی از صنایع جز دود و آلودگی مزیتی ندارند.
حالا اگراین اتفاق می افتاد، کارگاه هایی شکل می گرفت که به یکدیگر وابسته بودند. از کارگاه تولید میلگرد سپس کارگاه تولید در و پنجره تا کارگاه دیگری.
نکته دیگر اینکه ما که مواد اولیه تولید می کنیم، مواد اولیه پایه تولید تمام صنایع میانی دیگر را تولید می کنیم بعد جای دیگر ارسال می شد و دوباره به اینجا برمی گردد. در واقع، نقش تبیین اینجا نمود پیدا می کند.
موسوی تاکید می کند: بندرعباس باید شاهراه اقتصاد باشد، چرا که تمام صنایع طبق تعریف سرزمینی اینجا هستند چون بندرعباس راه اتصال دریایی، هوایی، زمینی وریلی دارد اما درد اصلی اینجا است، ما مواد اولیه فقط تولید می کنیم. در حوزه های دیگر همچون حوزه کشاورزی ، دامداری، تولید گیاهان دارویی هم وضعیت به همین شکل است.به نظر می رسد برای جهاد تبیین باید تلاش مضاعف و بلکه جهادی عمل کنیم.
عضو شورای ششم شهر بندرعباس در خصوص برنامه های شورای شهر برای معرفی شهری مثل بندرعباس و جایی مثل هرمزگان با تکیه بر جهاد تبیین می گوید: یکی از مبانی اصلی حوزه گفتمانی در شورای شهرکه در جهاد تبیین رهبر انقلاب به آن توجه ویژه ای دارند، اطلاع مردم است. اطلاع مردم از فرایند ها و رفتارها و یا باز خورد هایی که درباره اعمال انجام شده ببینیم. خطاهایی که انجام شده بگوییم در واقع الگو شفاف سازی است.
این کار در شورای ششم در حال انجام است. در حساب شهرداری و حوزه عمرانی،فضای سبز، برگزاری جلسات به صورت شفاف، موضوعات معرفی شهری و توانمندی شهری، حوزه توسعه منابع انسانی، مالی و فرهنگی، حوزه اجتماعی به صورت شفاف اطلاع رسانی می شود.
موضوع پدافند عامل و بحران شهر از ابتدای آغاز به کار شورا را در دستور کار قرار دادیم. ما در شهری زندگی می کنیم که نزدیک به ۴۵ درصد آن بافت فرسوده است یعنی موضوعی خطر آفرین.
در حوزه ایمنی شهری، ناوگان فرسوده داریم یعنی عمر ناوگان آتش نشانی بندرعباس بالا است و این قدیمی بودن ناوگان به ما آسیب می رساند. با عمر بالای تجهیزات و خودروها، آتش نشانان، یک کار جهادی می کنند. به روزرسانی آتش نشانی، نزدیک به پانصد میلیارد اعتبار نیاز دارد.
او ادامه می دهد: تعداد محدودی ایستگاه ساحلی داریم در صورتی که ۲۴ ساعته افراد مختلف درحال شنا هستند. فاصله ایستگاه از دریا ۶ کیلومتر است. چند سال پیش دو نوجوان در حوضچه پشت فرمانداری غرق شدند، مگر تجهیزات پایش شهری داریم. مانیتورینگ شهری بخشی از حوزه ایمنی بندرعباس است. به جرات می گویم، خدا تا حالا خیلی به ما رحم کرده که بلایی سر شهر نیامده است.
ما هنوز آبخیزداری شهری را جدی نگرفته ایم و انجام نمی دهیم. اگر خورهای سطح شهر تا لبه پرشود موقع بارندگی بخش عمده ای از شهر به زیر آب می رود. چند سال پیش آب خور سرریز شد، محله زیبا شهر را آّب برد و فرودگاه رفت زیر آب. این حادثه می توانست خیلی کشته داشته باشد. این مواردی که ما به آن فکر نکرده ایم.
عضو شورای ششم شهر بندرعباس با بیان اینکه بندرعباس دچار بحران تجهیزات و ماشین آلات است، می گوید: اعتبارات شهرداری اندک است و اولویت پرداخت حقوق پرسنل است. باید شهرداری از ارزش افزوده به تامین تجهیزات اختصاص دهد تا اتفاق نیفتاده همه می گوییم حقوق اولویت دارد اما اگر همزمان با پرداخت حقوق یک جایی مانند بازار بزرگ شهر دچار حادثه آتش سوزی شد چه کار کنیم؟ آیا می توانیم بگوییم حقوق دادیم؟ و نتوانستیم مخزن تهیه کنیم. این موارد باید نظامند شوند.
از زمان تاسیس آتش نشانی علاوه بر محدوده شهری به تمام محدوده اطراف شهر هم خدمات داده است. کسانی که در صنایع کار می کنند و محل زندگیشان در شهر واقع شده جدا از سهم مشارکت اجتماعی باید به ایمنی شهر بندرعباس کمک کنند اما تا حدود زیادی این کار را نکردند.
موسوی ادامه می دهد: برای رفع این مشکل، اگر در حوزه املاک تملیکی ماشین آلاتی وجود دارد دراختیار شهرداری قرار بگیرد. این موضوع درجلسه هییت وزیران مطرح شد اما مجلس آن را رد کرد.
حرفشان این بود، شکل فروش این اموال دولتی متفاوت است، در واقع نباید رانت ایجاد شود ولی تقاضای ما این بود که یک جای خطر پذیر مثل بندرعباس که بحران زلزله دارد باید به ماشین آلات مختلف تجهیز شود تا در مواقع بحران دچار کمبود ماشین آلات نشود.
موضوع ایمن سازی شهری یا پالایش شهری را با جاهای مختلف شروع کردیم با اصناف و ستاد بحران استان در حال مذاکره هستیم.
به دنبال اجرای طرح پدافند شهری بندرعباس در حوزه ایمنی هستیم. اقامتگاه های اضطراری خارج شهر جا نمایی شده چون باید مراکزی در بیرون شهرداشته باشیم که در صورت بروز اتفاق یک سوم جمعیت شهر را آنجا اسکان دهیم.
به گفته این عضو شورای شهر، شهرداری به تنهایی قادر به اجرای طرح ایمنی شهر نیست، باید خیلی از دستگاه های دیگر مثل راه وشهرسازی، استانداری، شرکت برق و… در کنار شهرداری باشند تا این طرح به خوبی اجرا شود.
انتهای پیام/
نظرات