پرواز با دستان بسته؛اوج مظلومیت
هرمزگان من- سمانه کمالی باغستانی؛ کشف بقایای اجساد متعلق به ۱۷۵ غواص در سال ۱۳۹۴ در حالی که دستشان از پشت بسته شده و زخمی، زنده به گور شده بودند، در آن زمان احساسات مردم ایران را جریحه دار کرد و بار دیگر موضوع دفاع مقدس را در صدر اخبار خاک گرفتهی تاریخ جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران، قرار داد.
امروز ۳۷ سال از تاریخ لو رفتن عملیات کربلایی ۴ و شهادت و مجروح شدن نزدیک به ۳ هزار و ۵۰۰ نفر از نیرویهای بسیج و سپاه می گذرد، اما ابعاد این تلفات از اسناد طبقهبندی جنگ خارج نشده و روایت جامع و کاملی از آن عملیات و مقصران این شکست به اطلاع عموم مردم نرسیده است!
در فضای بستهی جنگ در سال ۱۳۶۵ که فقط اطلاعات مورد نیاز مردم از جبههها توسط«ستاد تبلیغات جنگ» انتشار داده میشد. و مردم توسط رادیوهای ترانزیستوری اخبار جنگ را از کانالی که بسیاری از جریانهای عملیات را پنهان و مسکوت می کرد، میشنیدند.
پیدا شدن بقایای ۱۷۵ شهید غواص پس ۳۰ سال بویژه نحوهی شهادت آنها، زخم دل ایرانیان را تازه کرد.
سرداران و فرماندهان پیشین جنگ برای مقابله با جریان تخریب وارد ماجرا شدند و در رسانههای ملی و جراید به ابعاد تازهای از عملیات لو رفتهی کربلایی ۴ پرداختند.
عملیاتی که قرار بود با تصرف شهر بصره، در نهایت ایران را در جنگ دست بالا نگه دارد.
ایران پس از فتح خرمشهر و در پی گشودن محورهای آبراهی منتهی به هورهای جنوب عراق و تصرف جزیره های مجنون و فاو بدل زده بود.
اما محور آمریکایی – صهیونیستی در منطقه با استفاده از هواپیماهای آواکس که رادار گریز و یکی از پیشرفتهترین هواپیمایهای زمانهی خودش بود، اطلاعات جابجایی نیروهای ایرانی در شرق اروندرود را در اختیار عراق می گذاشت.
سوم دیماه سال ۱۳۶۵ عملیات کربلای ۴ آغاز و از همان ابتدای عملیات واضح بود که نیروهای بعثی با تمرکز نیروهایشان از عملیات آگاه هستند و به مقابله خواهند پرداخت.
نیروهای صف شکن آبی – خاکی و در صدر آنها غواصان که در جزیره ام الرصاص زمینگیر شدند به طرز غیر انسانی سلاخی و اجساد نیمه جانشان به خارج از منطقهی عملیاتی برده و با حفر گورهای دسته جمعی آنها را به شهادت رساندند.
مسائلی که همان زمان از دید رسانههای غربی هم دور ماند و فقط ابعاد و اطلاعات عملیات در دست فرماندهان جنگ دو طرف و قدرتهای بزرگ ماند. عملیاتی که آن را بزرگترین شکست ایران در جنگ تحمیلی می دانند.
برخی از فرماندهان پیشین جنگ آن را مقدمهی پیروزی در عملیات کربلای ۵ می دانند! اینکه قدرتهای بزرگ و بازیگران منطقهای دوست نداشتند هیچکدام از دو طرف منازعه جنگ پیروز داشته باشد، امری است که از زاویه دید امروزین هویدا و قابل بررسی و کند و کاو است. بی تردید جنگ ایران و عراق آخرین جنگ کلاسیک جهان در قرن بیستم بود.
در کنار شهادت مظلومانه این غواصان غیور، یادی کنیم از شهدای غواص استان هرمزگان. بدون شک غواصهای این استان جزء مظلومترین شهدای کشور محسوب میشوند و پیرامون آنها تا کنون اطلاعرسانی کافی صورت نگرفته است.
استان هرمزگان گردان غواص خط شکنی به نام ۴۲۲ یازهرا داشت که این جمعی لشگر ۴۱ ثارالله بود و فرماندهی آن را شهیدحاج قاسم سلیمانی بر عهده داشت. در عملیات کربلا ۴، دو گروهان از گردان ۴۲۲ به نام گروهانهای سلمان فارسی و الحجت وارد عملیات شدند و دو گروهان دیگر به نامهای القائم و المهدی به علت لو رفتن عملیات و صلاحدید فرماندهان ماموریت را لغو کردند.
حدود ۴۵ نفر از نیروهای این دو گروهان در آن شب به شهادت رسیدند که یکی از گروهانها ترکیبی متشکل از طلاب حوزه علمیه بندرعباس بود.که در این عملیات شهید مجید نعیمیپور مسئول حوزه علمیه استان به درجه رفیع شهادت نائل شد.
غلامشاه ذاکری فرمانده وقت سپاه جزیره قشم و معاون هماهنگکننده گردان نیز به شهادت رسید. تعداد دیگر از این گردان خطشکن جزو مفقودین آن عملیات هستند.
به جزء گردان ۴۲۲ بچههای مظلوم هرمزگان در آن شب در قالب واحد اطلاعات تخریب و یگان دریایی حضور فعال در این عملیات کربلا ۴ داشتند. شهید حسن دانشمند جمعی واحد اطلاعات لشگر ۴۱ ثارالله و شهیدان هادی رضوانی، ابراهیم دبیری، علی اکرامی و ابراهیم تنیده از جمله غواصان هرمزگانی بودند که در جزیره امالرصاص به شهادت رسیدند.
همچنین در این عملیات محمد قاعدی مسئول مخابرات گردان، امیدعلی گنجیپور یکی دیگر از بچههای بیسیمچی گردانی به شهادت رسیدند.
تقریبا ۸۰ درصد از بچههای غواص و گروههای آبی – خاکی گردان ۴۲۲ در کربلا ۴ یا شهید، یا مفقود و یا مجروح شدند. درپایان نکته مهم ،عدم معروفی نیروهای نفوذی، فرماندهان خاطی، عدم عکس العمل به موقع در عقب نشینی و پشتیبانی از نیروهای خودی است، که همچنان در هالهای از ابهام و مجهول باقی مانده است.
به هر حال آنچه حماسهی غواصان شهید و مقاومت آنها را برجسته میکند، نحوهی به شهادت رسیدنشان است و این برش از جنگ جزو صفحات درخشان مقاومت مردم ایران و بسیج و سپاه است که هیچگاه نمیتوان آن را به فراموشی سپرد. یاد و خاطرهشان تا همیشهی تاریخ گرامی باد.
خبرنگار: سمانه کمالی باغستانی
انتهای پیام/
نظرات