جوانی جمعیت مستلزم همکاری و پایش مدام بین بخشی است
نیما تنها فرزند یک زوج میانسال است. او با وجود جوانی در دام اعتیاد اسیر گرفتار آمده، و علیرغم چندین بار بستری شدن در کمپ اعتیاد توسط والدینش از چنگال این دیو مهیب رهایی نیفتاده است.
نیما قصهی تنهایی و در دام اعتیاد افتادنش را اینگونه روایت میکند؛ پدر و مادرم هر دو شاغل بودند و ساعت کمی را به من اختصاص میدادند. من تنها بچهای آن دو بودم و آنها کمبودهای مرا با پول جبران می کردند. ساعتها مرا در خانه تنها میگذاشتند و من جلو تلویزیون با رفقایم گیم بازی میکردم، به خانه ماندن و غیر معاشرتی با دیگران معروف بودم، برادر یا خواهری نداشتم که با او بازی یا درد و دل کنم یا مشکلاتم را در طول دوران بلوغ با او در میان میگذاشتم.
هر دفعه که معترض پدر و مادرم می شدم که چرا بچه دار نمیشوند، آنها از زیر این سئوال می گریختند و طفره میرفتند. بهانهی آنها رفاه بیشتر من بود.
مادرم با روسایش به مسافرت کاری میرفت و پدر نیز هر شب مست لایعقل به خانه بر میگشت و پشتش مواد مصرف می کرد!
من نیز بزرگتر که شدم یواشکی از مواد مصرفی پدر هر چی از قرص و مخدرات بود، مصرف می کردم تا یواش یواش در دام این بلای خانمانسوز افتادم. مادرم طلاق گرفت و با رییساش ازدواج کرد و من و پدر در خانه با هم مصرف میکردیم. دانشگاه را نیمهکاره رها کردم …
من تمام این اتفاقات را از طلاق مادر تا اعتیاد پدرم را ناشی از این میبینم که پدر و مادرم رغبت به داشتن اولاد بیشتر نداشتند، و من نه خواهری داشتم و نه برادری که در روزی بحران به اتکا کنم و به قول معروف سنگ صبورم باشد…
حکایت زندگی نیما یکی از هزاران بلکه شاید یکی دهها هزار حکایات جامعهای امروزین ایرانی میتواند، باشد که تک فرزند هستند.
آشیانی که بر گسل خودخواهی زوجین بنا شده است. این افراد با بهانه قرار دادن سختی ضریب زندگی از آوردن فرزند استنکاف میکنند و گاهی به آوردن حیوان خانگی رو میآورند اما از بچه داشتن ابا میکنند!
بحران به شکل فزایندهای خودش را در جامعهای امروزین ایرانی نمودار کرده است. تراز منفی زاد و ولد در سالهای اخیر هشداری جدی برای دولتمردان ایرانی است، اگر کاهش جمعیت کشور همچنان بسوی کاهندگی باشد، بزودی شاهد چالش بزرگ پیری جمعیتی خواهیم، بحرانی که زنگهای هشدار آن از الان به صدا در آمده است.
دکتر میترا کلانتری جامعه شناس در این پیوند به خبرنگار هرمزگان، گفت: مهمترین ضربهای که کاهش زاد و ولد در نرم معمولش به جامعه آسیب خواهد زد، کاهش نیروی مولد و کارای اجتماع است. نیرویی که در سن کار و فعالیت قرار دارند و به نوعی موتور متحرک یک جامعه محسوب میشوند.
این جامعه شناس اضافه کرد: گروه سنی کودک و سالمند باید تحت مراقبت این گروه واسط و مولد باشد تا یک اجتماع از گسست و گسلهای اجتماعی نجات یابد.
وی با تاکید بر نقش برنامه ریزان مملکتی در حفظ و تعادل بالانس جمعیتی در کشور، افزود: طرحهای ارائه شده در بارهی جوانی جمعیت باید کارا با ضمانت اجرایی در همهی زمینهها باشد.
کلانتری یادآور شد: شعار زدگی و برنامههای مقطعی نمیتواند راهگشای مشکل جوانی جمعیت باشد، چاره اساسی دولت ابتدای و سامان دادن به معیشت، کار، ساختن مسکن مناسب و ارزان برای زوجین و تضمین کار برای این قشر باید باشد تا در یک بازهی زمانی ده ساله بتوان به بالانس جمعیتی به سود نیروی مولد و جوان سنگین کرد.
در سالهای گذشته کلیات قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت توسط «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را در نامهای به حجتالاسلام ابراهیم رئیسی رییس جمهور و دولت سیزدهم ابلاغ شد. این قانون ۷۳ مادهای با ۸۱ تبصره به دولت و دستگاههای ذی ربط هر کدام در اجرای قوانین مردانه باید پای کار باشند باشد و مجلس نیز بر ما آنان باید نظارت کند.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بر اساس اصل هشتاد و پنجم قانون اساسی، در یک کمیسیون مشترک بررسی شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت ۷ سال، در دهم آبان ۱۴۰۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.
بر اساس ماده نخست قانون ستاد ملی جمعیت به ریاست رئیس جمهور تشکیل میشود که در مجموع ۲۴ عضو دارد. علاوه بر رئیس جمهور، دبیر ستاد، وزرای کشور بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علوم، تحقیقات و فناوری، ورزش و جوانان، راه و شهرسازی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اطلاعات، امور اقتصادی و دارایی، فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش و ارتباطات و فناوری اطلاعات بخشی از اعضا هستند.
رؤسای سازمانهای صدا و سیما، برنامه و بودجه کشور، تبلیغات اسلامی و پزشکی قانونی کشور و همچنین، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری یا دستگاه مرتبط، مدیر حوزههای علمیه، دادستان کل کشور، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی، دو نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان ناظر، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و رئیس سازمان بسیج مستضعفین هم در ستاد ملی جمعیت حضور خواهند داشت.
برای ستاد ملی جمعیت ۱۲ وظیفه تعیین شده که از جمله وظایف آن، تهیه یک برنامه عملکرد و ایجاد هماهنگی میان نهادهای مرتبط با موضوع جوانی جمعیت و خانواده و نظارت بر نقش آنها است.
«تدوین شاخصهای ارزیابی و سنجش اقدامات اثربخش و رشد ازدواج و فرزندآوری به تفکیک بخشهای خانواده، رسانه، سازمانهای مردم نهاد و دستگاه اجرایی، شرکتها و مؤسسات خصوصی مدیران و نخبگان، اهدای سالانه جایزه ملی جوانی جمعیت، پایش زمانی و مکانی مستمر تغییرات جمعیتی در سطوح ملی، استانی و شهرستانی با مشارکت مرکز آمار ایران و پایش جامعه وضعیت سقط جنین در کشور بر اساس جمعبندی گزارش دستگاههای ذیربط و پژوهشهای مرتبط» بخش دیگر وظایف ستاد ملی جمعیت است.
در این قانون همه وزارتخانهها و دستگاههای زیرمجموعه دولت موظف شدهاند تا دستورالعملها، برنامهها و منشورهای مرتبط با خانواده، فرزندآوری و جمعیت را در چهارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه کنند و در زمان مقرر ارائه دهند.
گزارش: سمانه کمالی باغستانی
انتهای پیام/
نظرات